De syv psykiske rettigheter - hva betyr det?

I Kragerud barnehage arbeider vi kontinuerlig for at de syv helserettighetene skal ivaretas og oppleves, både for liten og stor. Men hva er de egentlig? Og hvorfor mener vi det er så viktig å ha fokus på?

Alle kjenner vel igjen følelsen av å mestre. Eller å oppleve at man er en del av et fellesskap. Man vokser gjerne noen cm., er rakere i ryggen; og dette kun av en følelse!
Dette er noe at det vi ønsker å gi til barna våre – hver dag. Med klart fokus på nettopp dette, skal vi legge til rette for at barn avokser frem som robuste og trygge små mennesker, klare for livet videre.

Arne Holte, professor emeritus i helsepsykologi, har definert begrepet «De syv helserettighetene». Det er ikke rettigheter i juridisk forstand, men beskrivelse på hva som skal til for å bygge god psykisk helse. I dagens samfunn er barnehagen en stor del av barnas liv, og vi skal skape et trygt og helsefremmende miljø for barna våre. Derfor bruker vi Arne Holtes syv helserettigheter aktivt i barnehagehverdagen, så de lyder som følger:
Alle har en rett til en følelse av:

Identitet og selvrespekt – følelsen av at du er noen og at du er noe verdt

 

Mening i livet – følelsen av at du er en del av noe som er større enn deg selv, at det er noen som trenger deg. Det kan være familen, venner, barnehagen, skolen, nabolaget, jobben eller en organisasjon. Du kan også hente denne følelsen fra religion eller filosofi.

 

Mestring – følelsen av at du duger til noe, at det er et eller annet du får til. Det er nesten det samme hva det er, bare det er noe.

 

Tilhørighet – følelsen av at du hører til noen, at du hører hjemme et sted.

 

Trygghet- følelsen av at du kan tenke, føle og utfolde deg uten å være redd. Kanskje ikke alltid, men som oftest.

 

Deltakelse og involvering – følelsen av at det faktisk spiller en roller for noen andre hva du gjør eller ikke gjør

 

Fellesskap – følelsen av at du har noen du kan dele tanker, følelser og erfaringer med, noen som kjenner deg, som bryr seg om deg og som du vet vil passe på en når det trengs. Du er ikke alene.

 

Syv små rtettigheter som kan gjøre store forskjeller i ens liv. Dette skal vi i Valle jobbe for at man gir hverandre i hverdagen. Å vite, kjenne på at man gir noen andre disse opplevelsene er godt for en. Derfor er det også viktig at vi arbeider med å skape en begynnende forståelse for dette i barna selv også, vi ønsker de skal vokse opp i et trygt og sunt miljø, men også være bidragsytere til god psykisk helse rundt seg.

Dette håper vi gjenspeiler dagene hos oss – at barnehagen blir en trygg plass for barna å være. Også dere foreldre skal oppleve vi tar vare på barna deres, og at de får den beste starten på livet utenfor hjemmet. Vi er livets første utdanningsinstans, og tar arbeidet vårt svært seriøst – heldigvis krydret med mye latter, moro og gøy hver dag.
Kort sagt ønsker vi å bruke mye fysisk aktivitet som verktøy for å oppnå de psykiske helserettighetene, samt skape magiske og minnerike dager for alle barna våre.

Og vi gleder oss stort til å få ta del i barnas hverdag – med mål å gi de den beste starten på resten av deres liv.

Velkommen til oss!